Linux i min fritid 

2021-03-08 

Linux - siden 1998

I mere end 20 år har jeg arbejdet med edb, IT eller IKT - hvad man nu skal kalde det :-)

Siden 1998, hvor jeg arbejdede professionelt med styresystemerne Windows og Novell, har jeg interessere mig for Linux.

Efter nogle forsøg med Red Hat, Corel Linux og andre distributioner, har jeg kørt med SuSE Linux (6.2, 6.4 og 7.2). Senest er mit valg dog faldet på Debian, men har da også testet Red Hat 9 som kan anbefales til nybegyndere - den finder alt din hardware - og er dermed et godt alternativ til Windows!

Debian, Red Hat (via Redhat Network) og SuSE kan opdateres automatisk - dvs. de nyeste pakkerne hentes fra producentens site eller mirrors. Læs mere om Red Hats tilbud.

SuSE har tilmed den fordel at være brugt i stort omfang og på store systemer, fx på de store IBM servere til Webhoteller.

Installation og vedligehold er nemt og enkelt. SuSEs medfølgende grafiske menu gør det nemt at tilpasse systemet - både som root og som bruger. Linux kan alt det Windows gerne vil :-)

Automatisk opdatering - hente bugfix og patches - bliver nemmere og nemmere. Det er den eneste måde til, hurtigt, at lukke sikkerhedshuller. Her er udviklerne af Linux-distributionerne væsentlig hurtigere end MicroSoft til at udsende rettelser.

Linux kan det Windows gerne vil

Linux som server og workstation - den kan begge dele med større sikkerhed end Windows. Hvor Windows er åben i alle ender og kanter er Linux fra starten lukket. En væsentlig forskel, da det er "dig" som bruger og administrator (root) der lukker op.

Linux er sikker (nok) og derfor bruger jeg den som firewall, router, fil- og printserver og Apache webserver med MySQL, PHP og SSL m.m.

Selvfølgelig er Linux aldrig mere sikker end man selv gør den til :-)

Et af mine fritidsprojekter er LINKhauZer, som vil blive afviklet på min egen Linux server. Det bygger på en SQL-database hvor links kategoriseres og gemmes, således at man hvor som helst og når som helst kan tilgå og opdatere sin link-database. Desværre er projektet lidt nedprioriteret til fordel for vores "nye" hus :-)

Kort om Debian - mine seneste erfaringer

Siden september 2002 har jeg kørt Debian på min server og nu er turen kommet til at min arbejdsstation også bliver Linux. Stort set alt kan klares i Linux, og det med fordele som stabilitet, sikkerhed, bedre udnyttelse af ressourcerne og meget mere. Nå ja, så er Linux'en en del hurtigere til at afvikle programmer eller fx hente og vise hjemmesider.

Debian kører fint, men det tager tid at lære den at kende og lære at installere/opsætte de programmer og services som er nødvendige!

Den vigtigste og måske det bedste ved Debian er funktionen apt-get, som bruges til at opdatere med.

Vil du prøve GNU/Linux samtidig med din Windows, kan du prøve knoppix som kan hentes her Knoppix

Her er endnu en grund til at bruge Linux:

Errors - press anykey or any other to continue :-)
  Indhold
- Linux gennem godt 4 år
- Linux kan det Windows gerne vil
- Kort om Debian - mine seneste erfaringer

Links


  |  HOME  |  JuelRaun.DK  |  videmere.dk  |  LINKhauZer  |  Linux i min fritid  |  Om webdesign  | 
Opdateret d. 25.9.2005  -  www.juelraun.dk